jedzonko

bankiet z basmati

rzecz o cebuli

Może i jest trochę delikatniejsza od swojej żółtej kuzynki, ale jej kolor wprost zachwyca i podkręca wygląd każdej sałatki. Co więcej zawarty w niej barwnik skutecznie rozprawia się z naszymi wolnymi rodnikami, przez co młodniejemy zamiast się starzeć. Cebule uszczelnia też nasze naczynka i przyspiesza gojenie ran. Co więcej – detoksykuje, reguluje cukier i podkręca spalanie. Czego chcieć więcej? Cebuli?!

czego użyłam:

200g ryżu basmati

3 jajek

szklanki czarnej fasoli

2 puszek tuńczyka w zalewie

paru ogórków konserwowych

czerwonej cebuli

szczypiorku

marynowanego zielonego pieprzu ( w ilości jak lubisz, ja dodaję sporo)

soli, pieprzu cytrynowego

co zrobiłam:

Zaczęłam od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Ugotowałam też jajka ( 8 minut od zawrzenia wody) i fasolkę. Jeśli nie masz czasu możesz użyć tej z puszki, ja jednak przeważnie konserwy z warzywami omijam. Czasem skuszę się natomiast na puszkowanego tuńczyka, tak jak w przypadku tej sałatki.

Do miski przełożyłam odsączone z wody ryż, fasolkę i tuńczyka. Jajka, ogórki i cebulkę pokroiłam i dorzuciłam do pozostałych składników. Dodałam też zielony pieprz i majonez, wymieszałam i przyprawiłam. Udekorowałam plasterkiem limonki i świeżą kolendrą. I proszę bardzo – gotowe.

I co Ty na to??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *