bankiet z basmati
rzecz o cebuli
Może i jest trochę delikatniejsza od swojej żółtej kuzynki, ale jej kolor wprost zachwyca i podkręca wygląd każdej sałatki. Co więcej zawarty w niej barwnik skutecznie rozprawia się z naszymi wolnymi rodnikami, przez co młodniejemy zamiast się starzeć. Cebule uszczelnia też nasze naczynka i przyspiesza gojenie ran. Co więcej – detoksykuje, reguluje cukier i podkręca spalanie. Czego chcieć więcej? Cebuli?!
czego użyłam:
200g ryżu basmati
3 jajek
szklanki czarnej fasoli
2 puszek tuńczyka w zalewie
paru ogórków konserwowych
czerwonej cebuli
szczypiorku
marynowanego zielonego pieprzu ( w ilości jak lubisz, ja dodaję sporo)
soli, pieprzu cytrynowego
co zrobiłam:
Zaczęłam od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Ugotowałam też jajka ( 8 minut od zawrzenia wody) i fasolkę. Jeśli nie masz czasu możesz użyć tej z puszki, ja jednak przeważnie konserwy z warzywami omijam. Czasem skuszę się natomiast na puszkowanego tuńczyka, tak jak w przypadku tej sałatki.
Do miski przełożyłam odsączone z wody ryż, fasolkę i tuńczyka. Jajka, ogórki i cebulkę pokroiłam i dorzuciłam do pozostałych składników. Dodałam też zielony pieprz i majonez, wymieszałam i przyprawiłam. Udekorowałam plasterkiem limonki i świeżą kolendrą. I proszę bardzo – gotowe.
I co Ty na to??