jedzonko

wege krupnik

Jestem zdeklarowaną fanką kasz. Lubię po prostu i już. Każdziusieńką! Wiem, że to mało popularne, wystarczy spojrzeć na menu większości restauracji – pizza, makarony, frytki – nie używam. Mnie to chyba łatwiej czesać niż karmić! Szybciej zmienię kolor włosów, niż zjem kluski.

No cóż, uwielbiam zmiany. Dlatego też moja kuchnia, fryzura, dom są za każdym razem inne. Zupełnie jak ten krupnik:)

czego użyłam:

sporego pora

ćwiartki selera

2 pietruszek

3 marchewek

dwóch garści suszonych grzybów

6 ziemniaków ( dzieci moje lubią)

filiżanki kaszy jęczmiennej

filiżanki pęczaku

soli, pieprzu, wędzonej papryki

łyżki oleju kokosowego

co zrobiłam:

W garnku rozgrzałam olej, na który wrzuciłam drobno pokrojony por. Marchewkę, selera i pietruszki starłam na tarce o grubych oczkach i dodałam do garnka. Nadal smażąc, wsypałam obydwie kasze. Chwilę wszystko podsmażyłam, po czym zalałam całość wodą. W międzyczasie zblendowałam suszone grzyby ( tak, przemyt) oraz obrałam i drobno pokroiłam ziemniaki, które dorzuciłam do gotującej się zupy. Wszystko to doprawiłam na pysznie.

Zupę podałam posypaną zieleniną. I proszę bardzo – obiad gotowy!

A Ty, jak się masz z kaszą??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *